Hoe maak ik een krachtige samenvatting op LinkedIn?
DRIE TIPS OM DIE KRACHTIGE SAMENVATTING TE MAKEN OP LINKEDIN
Maak een LinkedIn samenvatting die onderscheidend is. Je LinkedIn samenvatting is je belangrijkste online visitekaartje. Omdat het jouw online branding tool is.
En waarom is die dan zo belangrijk?
Om verschillende redenen, die we ieder voor zich persoonlijk in kunnen vullen. Bijvoorbeeld omdat je je expertise wilt claimen. Of omdat je op zoek bent naar nieuwe opdrachtgevers of werkgever.
Voorheen, voordat we allemaal die pc’s hadden, had je een papieren portfolio, een cv die je meestuurde bij een brief of bij een acquisitiegesprek. Maar tijden zijn veranderd. Voordat jij überhaupt aan tafel zit bij iemand, ben jij allang online gescand.
Met dank aan Google! En met dank aan LinkedIn. Zoek op Google maar eens naar je eigen naam. Geheid dat één van de eerste zoekresultaten die je ziet jouw LinkedIn profiel is. Waar of niet waar?
Dat betekent dat in de huidige digitale wereld jouw allerbelangrijkste cv / portfolio jouw LinkedIn samenvatting is!
Deze samenvatting, jouw biografie, op LinkedIn wordt door meer mensen gelezen dan waar jij je bewust van bent. Meer dan ooit iemand jouw papieren cv of portfolie heeft gelezen.
Nu je je hier wel bewust van bent, nadat je bovenstaande hebt gelezen, is het moment daar gekomen om deze enorme kans, om jezelf goed te profileren, te pakken. Maak daarom nu die goede LinkedIn samenvatting.
NIEUWSGIERIG MAKEN IN JE LINKEDIN SAMENVATTING
Een goede samenvatting zal de lezer nieuwsgierig naar je maken. Ze zullen nader kennis met je willen maken. Connectie met je willen maken en ze zullen je gaan volgen. Zorg er voor dat die nieuwsgierigheid niet omzet in teleurstelling. Door je bijvoorbeeld anders voor te doen dan je daadwerkelijk, in de offline wereld, bent. Authenticiteit is belangrijk.
Hoe kun je er dan voor zorgen dat je opvalt met je samenvatting en ondertussen ook authentiek blijft?
Tijdens de LinkedIn trainingen die ik verzorg besteed ik altijd veel tijd aan het opstellen van die samenvatting. In de afgelopen jaren heb ik al veel ondernemers, directeuren en werkgevers geholpen met het maken van die onderscheidende samenvatting. De samenvatting waarmee je de aandacht naar je toe trekt en die zo belangrijke goede zakelijke indruk maakt.
Doorloop je onderstaande stappen, dan heb je een basis voor je LinkedIn samenvatting.
Stap 1: Denk na over wat je wilt communiceren
Voordat je überhaupt gaat schrijven is het goed om eerst eens goed na te denken. Wat wil je communiceren en wat wil je dat je lezers gaan doen.
- voor wie ga je schrijven?
- wie is je ideale klant en wat zal deze triggeren om contact met je op te nemen?
- wat voor actie wil je dat ze nemen naar jou toe?
- ben je bewust van het juiste woordgebruik. Gebruik die woorden waarvan jij denkt dat jouw ideale lezer gebruikt om jouw expertise te zoeken!
Houd dus altijd je ideale klant/werkgever/opdrachtgever in je achterhoofd. Schrijf naar hen toe. Schrijf niet alleen voor jezelf, want dat zullen ze niet interessant vinden.
Stap 2: Verzamel alle informatie die je hebt
Je kunt in je LinkedIn samenvatting veel informatie kwijt, op allerlei manieren. Maak daar gebruik van. Maar eerst ga je feiten verzamelen.
- Wat heb je bereikt? Schrijf in korte zinnen wat je hebt bereikt. Met waardes erbij. Maak het tastbaar en inzichtelijk. Bijvoorbeeld: ik heb voor mijn bedrijf orders binnengehaald met een waarde van € 5000,-. Ik heb de marketingorganisatie van nul af aan opgebouwd. Ik heb 25 ondernemers geholpen met het creëeren van hun online zichtbaarheid en zij hebben daarmee hun omzet verdubbeld.
- Wat zijn jouw waarden en passies? Het lijkt een open deur, maar je kunt zeker vertellen waar jij je energie vandaan haalt en belangrijk is in jouw leven. Bijvoorbeeld creativiteit, welke sporten je beoefent etc). Het geeft een goed beeld van jou als persoon
- Facts & figures Is het voor jouw ideale werkgever of opdrachtgever belangrijk dat je bijvoorbeeld 4 talen spreekt, of dat je nu elke 3 maanden naar een ander continent reist voor zaken. Dat je een goed uithoudingsvermogen hebt en dus 5 marathons in een jaar loopt of dat je elk jaar bepaalde studies volgt? Dan is het heel goed om dit in je samenvatting te zetten.
- Aanbeveling. Heb je een aanbeveling van werkgever of opdrachtgever die van belang is voor je branding? Dan kun je deze prima kwijt in samenvatting. Niets werkt zo goed als het bewijs van je goede prestaties door anderen aangegeven.
3. Voeg het allemaal samen en ga vertellen in je LinkedIn samenvatting
Ga je verhaal vertellen in je samenvatting. Op zo’n manier dat mensen het graag lezen en een goede indruk krijgen van jou. Je mag dat vanuit de ik-vorm doen of beschrijvend in de derde naamval “Colette is…”
- Begin met een stevige opening!! Je wilt je lezer verleiden om verder te lezen, die nieuwsgierigheid op te wekken. Een vraag wellicht? Een statement? Of begin met een paar kernwoorden die voor jou spreken. “Kordaat. Kennishebber. Online Marketeer.”
- Ga vertellen. Haal alle categorieën aan die je eerder hebt verzameld en verweef deze door elkaar. Story-telling. Zodat het eenvoudig is om te lezen en goed scanbaar is op die termen die jij graag naar voren wilt hebben. De lezer moet het goed kunnen onthouden, het moet indruk achterlaten.
- Sluit af met een call-to-action. Wat wil je graag dat je lezer doet? Contact opnemen via de mail? Naar de website gaan of jou bellen? Laat dat duidelijk worden.
LinkedIn geeft je mogelijkheid om foto’s of video’s te plaatsen, linkjes naar websites of andere online kanalen en documenten. Maak daar gebruik van. Dit ondersteunt namelijk jouw verhaal, jouw online portfolio/visitekaartje.
Maak een LinkedIn samenvatting die voor jouw spreekt. Vind je het lastig om dat zelf te doen? Dan is de workshop LinkedIn profiel optimaliseren zeker geschikt voor jou.